Meer weten over...Afscheid van mijn huisdier

We denken er liever niet aan, maar vroeg of laat komt dan toch die moment dat we afscheid moeten nemen van onze beste vriend.
Uiteraard is het voor ons als dierenartsen erg belangrijk om u bij de beleving en verwerking van dit afscheid zo goed mogelijk bij te staan.

Hieronder volgt daarom een kort overzicht van de mogelijkheden die u hebt.

Euthanasie

 • Wanneer uw dier aan een chronische ziekte lijdt (bv kanker, ernstig nier- of hartfalen,…) en hij heeft veel pijn, kan u opteren voor euthanasie.
 • Er hangt nog steeds een sfeer van taboe rond dit onderwerp, maar in sommige gevallen kan euthanasie zeker een uitweg bieden. Waarom zou u uw dier immers laten lijden als zijn levenskwaliteit niet meer volstaat?
 • De methode die we het meest gebruiken hier in de praktijk is om een overdosis slaapmiddel in te spuiten via een ader in de poot. Dit is volstrekt pijnloos en binnen enkele seconden valt het hartje stil. Voor uw dier lijkt het dus alsof hij in slaap valt.

Begraven

 • Vroeger werden dieren gewoon in de tuin begraven maar in de meeste gemeenten mag dit niet meer. Dit kunt u dus best eerst navragen bij uw gemeente.
 • Verder is het belangrijk dat u het dier begraaft in een zanderige grond (dus geen klei- of leemgrond) en in een put die minstens een halve meter diep is. Sowieso is het verboden een dier met een gewicht groter dan 10 kg in de tuin te begraven.

Gemeenschappelijke crematie

 • Tegenwoordig kiezen de meeste mensen er voor om hun huisdier bij de dierenarts achter te laten.
 • Een gespecialiseerde firma komt de dode dieren daar ophalen en ze worden dan allen samen gecremeerd.

Individuele crematie

 • Sommige mensen houden toch graag een tastbaar aandenken van hun huisdier bij.
  Wanneer ze geen tuin hebben of omwille van bovenvermelde redenen hun huisdier niet in de tuin mogen begraven, kan individuele crematie zeker een oplossing bieden.
 • In België zijn er enkele gespecialiseerde crematoria voor huisdieren. Wij werken meestal samen met het crematorium Somnia te Oudenburg en Antverpia Liberty te Viersel.
 • Het dier wordt door het crematorium bij ons in de praktijk opgehaald of u kunt het zelf naar daar brengen. Dan kunt u nadien kiezen of u bij de crematie aanwezig wilt zijn of niet. Ter plaatse hebben ze verschillende urnen ter beschikking waar u een model naar uw smaak kunt uitkiezen. Natuurlijk is de kostprijs van zo een individuele crematie wel iets hoger.

Nawoord

Tot slot hopen wij natuurlijk dat u nog lang en gelukkig kunt genieten van uw huisdier. Maar indien het moment van afscheid dan toch aangebroken is, weet dan dat wij in de praktijk steeds voor u klaar staan.