Meer weten over...Ectoparasieten (+teken/vlooien/mijten)

Ectoparasieten vinden we uitwendig op het huisdier. De meest voorkomende ectoparasieten zijn vlooien, teken en mijten. Deze parasieten veroorzaken vaak overlast bij uw huisdier maar kunnen daarnaast ook allerlei ziektes overdragen die zowel voor uw huisdier als voor u gevaarlijk kunnen zijn. We geven een overzicht van de meest voorkomende ectoparasieten.

Teken

 • Teken zijn spinachtige parasieten (8 potig) die zich ophouden in lage vegetatie, zoals struiken en grassen. Wanneer de hond voorbij loopt laten ze zich vallen en nestelen zich in de huid om bloed te zuigen. Alhoewel de teek zelf irritatie kan veroorzaken, op de plek waar hij zich vasthecht, zijn vooral de ziekten die hij kan overbrengen van belang.
 • Een teek kan heel klein zijn (2 mm) tot heel groot (1 cm). Er zijn diverse stadia in de levenscyclus van de teek. De volwassen vrouwtjes teek legt eieren. De eieren komen uit en worden larven (6 potig), na een bloedmaaltijd gaan deze over in een nymfe (8 potig). Zodra de nymfe een bloedmaaltijd heeft gehad ontstaat de volwassen teek (8 potig).
 • Alleen de volwassen teken kunnen gigantisch opzwellen nadat ze gegeten hebben

Vlooien

 • Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Maar niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien. Ook de mens, het konijn en de fret kunnen het slachtoffer worden van de vlo.
 • Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in uw huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo'n 6 weken in beslag.
 • In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten.

Mijten

 • Mijten (Acariformes) zijn kleine gleedpotigen met een lichaam dat niet duidelijk in twee (zoals bij spinnen) of drie (zoals bij insecten) geledingen is gedeeld.
 • Mijten zijn niet zichtbaar met het blote oog en kunnen zowel op het lichaam als in de oren voorkomen. Jeuk is niet altijd aanwezig. Enkele varianten zijn ook besmettelijk voor de mens. Preventie is de beste methode om uzelf, uw huis en uw huisdier parasietvrij te houden. Indien er toch sprake is van besmetting vraagt het vaak een flinke investering van tijd en antiparasitaire producten om de besmetting tegen te gaan.

Wat te doen?

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan één van de medewerkers van dierenartsenpraktijk Sine-Cura u advies geven over het te gebruiken antiparasitair product.

 • Je hebt pipetten die 4 weken werkzaam zijn, pillen die 3 maand werken en een halsband die 7-8m werkt tegen vlooien en teken.
 • Bij een besmetting met één van de genoemde parasieten neemt u best contact op met één van de medewerkers van dierenartsenpraktijk Sine Cura zodat u een zo passend mogelijk advies en behandeling krijgt.
 • Indien uw hond of kat een teek heeft kan u deze het beste (laten) verwijderen binnen 24 uur. Hiervoor zijn diverse hulpmiddelen verkrijgbaar bij dierenartsenpraktijk Sine-Cura.
 • In geval van een vlooienbesmetting kan een preventieve behandeling tegen lintworm aangewezen zijn aangezien de vlo een tussengastheer is van de lintworm.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over ectoparasieten dan kan u natuurlijk altijd contact opnemen met één van de medewerkers van dierenartsenpraktijk Sine-Cura.