Meer weten over...Het konijn

Een konijn als huisdier

Een konijn lijkt op geen enkele manier op een hond of een kat.
De verzorging van zo'n diertje vraagt dan ook andere aandacht dan die voor een hond of kat. Veel mensen zijn zich hier echter niet van bewust.  Dit kan grote gevolgen hebben voor het welzijn en de gezondheid van het konijn.

Vaccinatie

Konijnen worden gevaccineerd tegen myxomatose en de 2 varianten van het Viraal Haemorrhagisch syndroom.

Spijsvertering

Konijnen zijn planteneters.   Hun spijsverteringsstelsel is dan ook aangepast aan het verteren van grassen en groenten.   Hiervoor hebben ze een zeer grote blinde darm.

Naast normale harde keutels, maken konijnen ook zachte met slijm bedekte keutels.   Dit worden caecotrofen genoemd.   Deze worden vooral 's nachts geproduceerd.   Het konijn eet deze caecotrofen op omdat deze nog vol voedingsstoffen en vitaminen zitten.   Als uw konijn zijn caecotrofen niet meer op eet, is dit een teken dat er iets mis is.  U kunt dit zien doordat de zachte keutels aan de poep van uw konijn blijven plakken. U neemt dan het beste contact op met uw dierenarts.  Een correcte voeding is cruciaal voor een gezond spijsverteringsstelsel.

Voeding

Het belangrijkste onderdeel van de voeding van uw konijn is hooi.
Een konijn moet altijd hooi ter beschikking hebben.  Niet alleen is dit belangrijk voor een goede spijsvertering, maar ook voor het afslijten van de tanden.  De tanden van konijnen groeien namelijk continu! Als de tanden en kiezen van uw konijn niet goed afslijten kunnen er scherpe punten aan de kiezen ontstaan en worden de snijtanden veel te lang (zie afbeelding).  Het konijn kan hierdoor niet meer eten.  Een konijn dat niet eet is een medisch spoedgeval!   Neem dus direct contact op met uw dierenarts als u ziet dat uw konijn niet meer eet. Naast hooi mag een gemiddeld konijn een grote soeplepel commercieel dieet krijgen.  Laat uw konijn nooit onbeperkt van dit voer eten.  Ze zullen namelijk de lekkere dingen eruit eten wat kan leiden tot een onevenwichtig dieet, met spijsverteringsstoornissen en tandproblemen tot gevolg.  Ook overgewicht is een probleem bij konijnen.  Een goede evenwichtige voeding is bij uw dierenarts verkrijgbaar.

Wilde planten zoals klein kruiskruid, hoornbloem en paardenbloem zijn goed voor uw konijn.  Verder kunnen kool, sla, waterkers, knollen en wortels een goede aanvulling zijn op het dieet.

Let op! Geef uw konijn nooit gemaaid gras of suikerrijke voeding.

Groepsdier
  • Een konijn is een sociaal dier dat het beste met meerdere konijnen wordt gehouden. Toch zien we nog weleens problemen bij konijnen die met soortgenoten worden gehouden.
  • Om te voorkomen dat er kleintjes komen moeten mannetjes en vrouwtjes op een leeftijd van 3 maanden gescheiden worden.
  • Twee vrouwtjes samen kan heel goed gaan mits ze genoeg ruimte hebben. Ze kunnen namelijk wat feller worden tijdens de bronstigheid en hebben dan een plekje nodig om zich weg te steken.
  • Twee mannetjes samen geeft vaker problemen omdat ze agressief naar elkaar kunnen worden. Castratie en sterilisatie kan de agressie van uw konijn verminderen.

Konijnen worden best niet samen met cavia's gehouden. Konijnen zijn namelijk vaak agressief ten opzichte van cavia's en ze kunnen ziektes overbrengen op uw cavia.

Latijnse benaming:  Oryctolaguscuniculus
Vrouwtje:  Voedster
Mannetje:  Rammelaar
Jong:  Lamprei
Levensverwachting:  5-10 jaar (tam)
Nestgrootte:  4-12 lampreien
Geboortegewicht:  30-80 gram
Ogen open:  10 dagen
Draagtijd:  30-33 dagen
Gemiddeld gewicht:  ?: 1-5 kg, ?: 1-8 kg
Geslachtsrijp:  16-24 weken
Zoogperiode:  4-7 weken
Vaccinaties: konijnen worden gevaccineerd tegen myxomatose en de 2 varianten van het Viraal Haemorrhagisch syndroom
Eetgedrag:  Planteneter (60-70 gram per dag)
Groei tanden en kiezen:  Snijtanden > 3 mm per week   //   Kiezen >3 mm per maand