Meer weten over...Nagels

Over het algemeen kunnen honden en katten de nagels zelf kort houden. Bij honden slijten de nagels door te lopen over een harde ondergrond. Katten slijten de nagels aan bijvoorbeeld een krabpaal.

Bij sommige huisdieren slijten de nagels niet goed vanzelf en zullen de nagels geknipt moeten worden middels een speciale nagelkniptang om ingroeien te voorkomen. Bij honden met doorschijnende nagels is goed te zien waar het leven loopt en wordt er net iets voor geknipt. Bij zwarte nagels is dit heel slecht te zien en kan men bij twijfel dit beter overlaten aan de dierenarts.

Veel voorkomende problemen

Enkele problemen die vaak voorkomen bij de nagels zijn:

 • Ingroeiende nagels:
  • De nagels die vaak ingroeien zijn de duimen aan de voor– of achterpoten. Dit kan voorkomen worden door de nagels van uw huisdier regelmatig te controleren.
 • Gebroken nagel:
  • Nagels kunnen afbreken als ze te lang zijn of door trauma. Een gebroken nagel is pijnlijk en bloedt vaak veel. Met zo’n nagel kom je best even langs de praktijk om het losse stuk te verwijderen.
 • Nagelbedontsteking:
  • Dit is een ontsteking van de nagelriem. Het is pijnlijk, uw huisdier likt eraan en sommige dieren lopen kreupel. De ontsteking kan diverse oorzaken hebben. U komt dus best even langs om de nagelriem te laten onderzoeken.

Huid

De huid is een belangrijk onderdeel van het lichaam van onze huisdieren. De huid vormt het grootste orgaan van het hele lichaam en vormt samen met de vacht ongeveer 10-12% van het hele lichaam.

De huid van onze huisdieren bestaat uit drie lagen:

 • de opperhuid,
 • de lederhuid en
 • het onderhuids bindweefsel.

Talg

Talg is een vetachtige substantie geproduceerd door de talgklieren. Deze stof voorkomt uitdroging van de huid en de haren en beschermt tegen bacteriën en schimmels.
Talg is geurloos, maar diverse bacteriën kunnen het een kenmerkende geur geven. Een te hoge talgproductie kan aanleiding geven tot huidproblemen. Om dit te voorkomen kan u de hond wassen met aangepaste shampoo.

Uw huisdier wassen

U kan uw huisdier wassen met een speciale shampoo voor hond of kat. Deze shampoo heeft een aangepaste pH-waarde aangezien deze anders is dan bij mensen. U kunt uw huisdier wassen door eerst zijn vacht met handwarm water nat te maken waarna u het volledige lichaam inmasseert met shampoo. Laat dit enkele minuten intrekken afhankelijk van de shampoo en spoel dan grondig de vacht uit. Indien nodig kan dit nog een keer herhaald worden. Een goede shampoo kan u altijd bij dierenartsenpraktijk Sine-Cura verkrijgen.

Verharen

Verharen is een natuurlijk proces dat bij de meeste rassen plaats vindt tijdens het voorjaar en het najaar. Indien uw huisdier extreem veel haar verliest kan u de voeding aanpassen of Dermoscent gebruiken ter ondersteuning. Dit is een pipet welke 1x per week aangebracht wordt in de nek van uw huisdier. Het bestaat uit natuurlijke ingrediënten die het verharen verminderen.

Huidproblemen

Aan de huid kunnen diverse problemen voorkomen met diverse symptomen. Enkele symptomen van een huidaandoening zijn: jeuk, likken aan de poten, schilfers in de vacht, kale plekken, wondjes en nog veel meer. Huidproblemen kunnen diverse oorzaken hebben de meest voorkomende vind je hieronder.

 • Parasieten: De belangrijkste parasieten waarvan de hond hinder ondervindt zijn vlooien, mijten en teken. Een teek kan u verwijderen middels een tekentang. Indien u vermoedt dat uw hond last heeft van parasieten kunt u best even uw hond laten onderzoeken zodat een gerichte behandeling ingezet kan worden. Preventie is de manier om te voorkomen dat u hond of kat last krijgt van parasieten.
 • Allergie: Dieren kunnen net als mensen een allergische reactie krijgen op bepaalde stoffen. Bepaalde rassen zijn hiervoor gevoeliger dan andere rassen. De meest voorkomende allergieverwekkers zijn graspollen en de huisstofmijt.
 • Voedselallergie: Dieren kunnen ook een allergie ontwikkelen tegen bepaalde bestanddelen van voeding. Het kenmerkt zich door jeuk, gevolgd door geïrriteerde huid op de buik en ellebogen. Later kunnen meerdere lichaamsdelen volgen. De diagnose wordt gesteld door middel van een speciaal hypoallergeen dieet. Tijdens een periode van 8-10 weken wordt enkel dit voer verstrekt.

Dit is slechts een impressie van de huidproblemen die kunnen voorkomen. Vermoedt u dat uw hond een huidprobleem heeft neem dan contact op met één van de medewerkers van dierenartsenpraktijk Sine-Cura of kom langs tijdens onze spreekuren.

Heeft uw huisdier een gevoelige huid dan kan u zijn of haar voeding aanpassen zodat uw dier op dit gebied volledige ondersteuning krijgt. Verdere informatie kan je vinden op onze website bij ectoparasieten.