Meer weten over...De oren

Het oor kan onderverdeeld worden in drie delen:
1. Buitenoor:
Het buitenoor bestaat uit de oorschelp welke het geluid opvangt en deze via de uitwendige gehoorgang verplaatst naar het trommelvlies. De oorschelp is een kraakbeenstructuur overdekt met spieren en huid. Hierdoor zijn de oren heel beweeglijk. De uitwendige gehoorgang loopt eerst een stukje verticaal en het laatste stukje loopt horizontaal. Aan het einde hiervan bevindt zich het trommelvlies.

2. Middenoor:
In het middenoor bevindt zich het trommelvlies en de gehoorbotjes.

3. Binnenoor:
In het binnenoor bevindt zich het slakkenhuis en het evenwichtsorgaan. Het slakkenhuis zet de geluidsgolven om in elektrische signalen zodat deze doorgegeven kunnen worden aan de gehoorzenuw.

Verzorging

Een gezond oor heeft weinig verzorging nodig echter kan het soms bij vuile oren of ter voorkoming van een oorontsteking aan te raden zijn om de oren schoon te maken. Maak in zo’n geval de oren 1 tot 2 keer per week schoon met een oorcleaner zoals Otoclean, Vetriderm Ear Cleaner, Otodine, Surosolve,.. . Breng dan de oorcleaner aan in de gehoorgang en masseer enkele seconden de oorbasis. Afhankelijk van het gebruikte middel droogt u de oren goed uit met watten.

Oorproblemen

Aan de oren kunnen diverse oorproblemen voorkomen, hieronder worden de meest voorkomende besproken.

  • Oorontsteking

Een oorontsteking komt voornamelijk voor bij hangoren. Uw hond of kat laat dit zien door met zijn hoofd te schudden of te krabben aan het oor. De uitwendige gehoorgang kan rood zijn en er kan vuil te zien zijn, ook kan je vaak een ongewenste geur ruiken. Een oorontsteking kan verschillende oorzaken hebben. Oormijten en grasaren zijn vaak boosdoeners bij honden en katten die veel buiten komen. Daarnaast kunnen ook bacteriën of gisten de oorzaak zijn. Doordat er verschillende oorzaken kunnen zijn is onderzoek van het oor elke keer nodig om de juiste behandeling vast te kunnen stellen.

  • Oorhematoom

Bij aandoeningen aan de oren gaan honden en katten vaak krabben en klapperen met de oren echter kan dit als gevolg een oorhematoom veroorzaken. Dit is een bloeduitstorting tussen de lagen van het oor. Soms kan ook de oorzaak onduidelijk zijn. Het oor voelt sponsachtig aan. Indien een oorhematoom onbehandeld blijft zal het verschrompelen tot een zogenaamd bloemkooloor.

  • Vreemd voorwerp

In de oren kunnen verschillende vreemde voorwerpen terechtkomen die irritatie kunnen veroorzaken. Enkele voorbeelden zijn grasaren, vuil, zand.

  • Middenoorontsteking

Iets minder vaak voorkomend zien we ook een middenoorontsteking, hierbij wordt het evenwichtsorgaan aangetast. Eén van de symptomen is het scheefhouden van de kop, deze ontsteking is een stuk ernstiger.

  • Tumoren

Tot slot kunnen ook in of rond de oren tumoren voorkomen.