Info over...

Op reis met mijn huisdier

Identificatie

Uw huisdier moet correct geïdentificeerd zijn met een microchip (of tatoeage). Deze chip dient geregistreerd te zijn en dit moet allemaal opgenomen worden in het Europees paspoort van uw huisdier.

Vaccinaties

De meeste landen verplichten een vaccinatie tegen hondsdolheid.Deze dient minstens 21 dagen voor vertrek gegeven te worden en werkt afhankelijk van het gebruikte merk 1 à 3 jaar. Sommige landen stellen bijkomende eisen zoals bv bloedonderzoek voor de bepaling van rabiës antistoffen, deze vind je terug op www.health.belgium.be. Je kan je ook wenden tot de ambassade van je vakantiebestemming. Daarnaast raden we aan om je dier ook te vaccineren tegen andere ziekten zoals oa parvo. Meer informatie rond vaccinaties vind je op onze website.

Parasieten

Bescherm je dier tegen parasieten. In veel Zuiderse vakantiebestemmingen komen namelijk parasieten voor die levensbedreigend kunnen zijn voor je dier. Enkele voorbeelden zijn hartworm, Babesiose, Leishmania, .. Het is dan ook belangrijk de anti-parasitaire middelen aan te passen aan je vakantiebestemming. U kan hierover steeds informatie krijgen bij onze dierenartsen. Langs de andere kant eisen sommige landen een behandeling tegen bepaalde parasieten bv vossenlintworm, daar ze zelf vrij zijn van deze parasiet.

Andere verplichtingen

Sommige landen verplichten dat je huisdier in de auto in een afgesloten ruimte zit of een autogordel draagt. Soms is een muilband in openbare gebouwen en/of op openbaar vervoer verplicht. Informeer je tijdig.

Checklist en EHBO koffertje

Wat nemen we allemaal mee voor ons huisdier ? Eerst en vooral de bovenvermelde zaken : correct ingevuld Europees paspoort, ev extra verplichte documenten en anti-parasitaire middelen. Wij raden altijd aan om een foto van je huisdier mee te nemen samen met een kopie van het registratiebewijs en chipnummer. Als je hond wegloopt op je vakantiebestemming kan je dadelijk flyers maken. Hang aan de halsband van je huisdier ook een kokertje met je vakantieadres en het nummer van de gsm die je bij hebt.

Om maagdarmproblemen tegen te gaan raden we aan om de hond zijn vertrouwde voeding mee te nemen (deze is niet altijd verkrijgbaar in andere landen). Dun behaarde en bleke dieren kunnen in zonnige streken zeker zonnemelk gebruiken.

En last but not least neem een EHBO koffertje mee. Hierin zit de nodige medicatie voor je lieveling (bv tegen reisziekte, z’n eigen hartmedicatie, ...), verband, niet prikkend ontsmettingsmiddel, een schaar, een thermometer ( de normale temperatuur van een hond en kat is 39°), een tekentang en producten tegen diarree.

Voor verdere vragen en inlichtingen over de voorbereidingen en maatregelen voor uw reis met uw huisdier kunt u ons altijd contacteren. We wensen jullie alleszins een zalig, rustgevend verlof toe !