Een sterilisatie van de kat is een verwijdering van de eierstokken (ovariëctomie) of van de eierstokken en de baarmoeder (ovariohysterectomie). Na de sterilisatie kan uw kat geen kittens meer krijgen.
Wat gebeurt er precies ?
Via een kleine insnijding in de buik ter hoogte van de navel worden beide eierstokken weggenomen. Indien de baarmoeder abnormaal is, wordt deze ook verwijderd.
Voordelen
Het steriliseren van een kattin vermijdt de volgende aandoeningen of ongemakken:
Minder kans op melkkliertumoren
Minder kans op baarmoedertumoren
Bijna geen kans op baarmoederontsteking
Geen kans op eierstoktumoren
Minder kans op suikerziekte
Geen krolsheid meer en dus ook geen ongewenste dekking en kittens
Een bijkomend voordeel is dat na een sterilisatie kattinnen meestal rustiger, liever en aanhankelijker worden.
Nadelen
Neiging tot overgewicht
Iets grotere kans op urinewegproblemen
Ideale leeftijd
Het is wettelijk verplicht in België om een kitten te steriliseren alvorens ze van eigenaar wisselt. Hierdoor worden kittens meestal rond de leeftijd van 14-16w gesteriliseerd.
Algemeen
Een sterilisatie van een teef is een verwijdering van eierstokken (ovariëctomie) of van eierstokken en baarmoeder (ovariohysterectomie).
Voordelen
De voordelen van het steriliseren van een teef :
Geen loopsheid meer
Geen kans meer op een ongewenste dekking
Geen schijnzwangerschap meer
De kans op baarmoederontsteking (pyometra) is miniem
Sterk verminderde kans op tumoren van eileiders, baarmoeder en geen kans meer op eierstoktumoren
Hoe vroeger een teef gesteriliseerd wordt (bij voorkeur voor de eerste loopsheid) hoe minder kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren
Minder kans op suikerziekte
Nadelen
Door de sterilisatie en de hormonale veranderingen die dat met zich meebrengt, kan het voedingsgedrag van het dier veranderen waardoor een gesteriliseerd dier inderdaad meer aanleg heeft tot verdikken. Hierop kan je zelf echter gemakkelijk inspelen: aangepaste voeding (met verlaagd energie-gehalte), voldoende beweging, geen ‘tussendoortjes’ en regelmatige gewichtscontroles maken dat het gewicht onder controle te houden is.
Na een operatie veranderen ze normaal gezien niet veel van karakter, sommige teven worden rustiger, enkele worden iets dominanter.
Zelden zien we na een operatie ontwikkeling van incontinentie, maar dit kan verholpen worden met medicaties.
Soms zien we een lichte verandering van de vacht
Een misverstand
Een teef moet absoluut niet eerst een nestje gehad hebben vooraleer ze te opereren. Dit heeft helemaal geen voordelen, in tegenstelling tot wat soms beweerd wordt.
Sterilisatie versus ‘de prikpil’
Bij honden wordt er meestal een injectie (progestageen) gegeven ipv een pil, maar dit heeft verschillende nadelen:
Kankerverwekkend: onder invloed van de geïnjecteerde hormonen zien we een sterke stijging van vooral melkkliertumoren en in mindere mate van baarmoedertumoren
Sterk verhoogd risico op baarmoederontstekingen (pyometra). Dit kan alsnog leiden tot een sterilisatie omdat een pyometra dmv medicatie heel moeilijk te behandelen is.