Info over...
Tandsteen verwijderen

Tandplak, tandsteen en mogelijke gevolgen

 • Tandplak ontstaat bij mensen en dieren wanneer een aantal dagen na elkaar de tanden niet gepoetst worden.
 • De bacteriën, die in de mond aanwezig zijn, voeden zich met achtergebleven voedselresten. De afvalproducten van deze bacteriën vormen een ruw laagje op de tanden en kiezen. Dit noemen we tandplak. Wanneer mineralen uit het speeksel zich hieraan hechten mineraliseert deze plak en wordt deze harder. Deze harde materie noemen we tandsteen.
 • Tandsteenvorming gaat vaak samen met tandvleesontsteking.
 • Op de overgang tussen het tandsteen en het tandvlees ontstaat dikwijls een (chronische) ontsteking. Deze ontsteking zorgt ervoor dat het tandvlees los van de tand komt te liggen en zich ‘terugtrekt’ waardoor de wortels van de tanden bloot komen te liggen en de tanden loskomen. In de holten die ontstaan tussen de losliggende huid en de tanden kunnen zich voedselresten opstapelen. Deze voedselresten zullen de aanwezige ontstekingen verder verergeren.
 • De ontstekingen veroorzaken pijn en ongemak bij het dier.
 • Het dier zal gaan speekselen en zal moeite hebben met de opname van vast voer en meer specifiek korrelvoer. In erge gevallen verspreiden deze infecties zich in het lichaam of veroorzaken ze tandfistels (dit zijn abcessen die rond de tand gevormd worden en die, wanneer ze voldoende afgerijpt zijn, uitbreken ter hoogte van de boven of onderkaak). Deze ontstekingen verspreiden ook een rottende geur die heel onaangenaam kan zijn voor de mensen in de omgeving van het dier.

Tandsteen

 • Wanneer het tandsteen te ver gevorderd is moet dit door middel van een ultrasoon apparaat verwijderd worden. Tijdens deze behandeling, die onder volledige verdoving gebeurt, wordt het tandsteen door middel van ultrasone trillingen van de tanden verwijderd. Eventueel worden erg aangetaste tanden getrokken. Nadat het tandsteen verwijderd is, worden de tanden gepolijst, waardoor ze extra glad worden en waardoor het ontstaan van nieuw tandsteen bemoeilijkt wordt. Omdat er bij deze ‘operatie’ veel bacteriën in de omgeving verspreid worden is het niet aan te raden deze behandeling te combineren met een andere chirurgische ingreep om wondinfecties te vermijden.
 • Deze behandeling wordt gecombineerd met een antibioticum-kuur om de ontstekingen en bacteriële woekeringen te stoppen.

Preventie

 • Regelmatig poetsen van de tanden (2 à 3 x/week). Het verdient de voorkeur om op jonge leeftijd met het poetsen van de tanden te beginnen. Op die manier zal uw dier dit poetsen in een later stadium niet als vervelend ervaren. Voor het poetsen van de tanden bestaan er speciaal ontwikkelde tandenborstels en tandpasta.
 • Jaarlijkse controle: Dergelijke controle door uw dierenarts kan veel problemen voorkomen. Wanneer tandsteen snel opgemerkt wordt kan dit relatief eenvoudig verwijderd worden zonder dat er zware ontstekingen of infecties optreden. Dit gebeurt in onze praktijk routinematig bij de jaarlijkse inenting
 • Controleer zelf regelmatig het gebit van uw huisdier.Vooral de grote scheurkiezen en de hoektanden zijn gevoelig voor het optreden van tandplak en tandsteen.
 • Vermijd het voeren van zachte voeding.Deze voeding blijft gemakkelijker aan de tanden kleven.
 • Je kan ook voedsel geven dat de vorming van tandplak en tandsteen tegengaat. Deze diëten zijn harder dan een traditionele voeding waardoor de brokken en schurend en reinigend effect op de tanden hebben. 
 • Geef je hond regelmatig kauwstrips, bv orozyme, dit zijn harde strips, die het effect nabootsen van harde voeding. Zij hebben een schurend en reinigend effect op de tanden. Ook bevatten ze enzymen die het ontwikkelen van tandplak voorkomen en het tandvlees ondersteunen.

Een weetje

Honden zijn veel minder gevoelig aan gaatjes in de tanden dan mensen (cariës). Hiervoor zijn er 2 oorzaken:

 • Het speeksel van honden en katten is minder zuur dan dat van mensen. Dit minder zuur speeksel zorgt er wel voor dat bacteriën makkelijker kunnen overleven in de mond waardoor onze huisdieren dan weer veel gevoeliger zijn aan tandplak en tandsteen.
 • Het speeksel van honden en katten bevat geen amylase, een enzyme dat koolhydraten splitst in suikers. Deze suikers tasten het tandglazuur aan.